van permacultuur tot wijn en bier

De mondiale duurzaamheidsrevolutie en klimaatcrisis moeten tot veranderingen leiden. Wat moet ik daarmee. Wat kan ik er mee.

Appels en peren, maar ook vijgen bessen, kastanjes, noten en aardbeien. Al jaren geleden toen een buurjongen in het studentenhuis een aalbesstruikje meebacht, heb ik plezier in onderhoudsarme eetbare natuur. Mijn mede studenten ‘vlogen uit’ en mijn vriendin trok bij me in. Tijdens een uitje in het schilderachtig historisch Heusden kochten we bij de groenteboer een vijgenboom. Nou ja boom, het was niet meer dan een takje met drie mooie bladeren in een pot.

19 jaar later en 2 verhuizingen later oogsten wij jaarlijks kilo’s vijgen en flink wat aalbessen, kastanjes, appels en peren. Onze kinderen vonden het altijd leuk om in de tuin te proeven van de vruchten. Tijdens vakanties in Corsica ontdekten we dat kastanjes en vijgen op het eiland sinds honderden jaren belangrijke voedselbronnen zijn. We ontdekten Kastanjebier en Vijgenjam.

Toen ik met buurtgenoten een nieuw park mocht ontwerpen viel mijn verhaal over een speel en ontdek plek waar je van de bomen en struiken kan snoepen in goede aarde. Tijdens het ontwerp verdiepte ik me in permacultuur. En nu levert ons buurtpark jaarlijks vele appels, peren, mispels en kastanjes voor onze jam, cider, wijn, bier, taart etc. etc.